Biografie

De vroege jaren...

 

 

RUTH McKENNY werd geboren te Lier op 14 Oktober, een echte Weegschaal dus...

Artistiek al voorbestemd door zijn horoscoop en samen jarig met onder andere Cliff Richard en Roger Moore.

 

Ruth was de jongste telg van twee broers, mama was een kwaliteits-sopraan van formaat en volledig in de ban van klassieke muziek en operette, papa was een tenor, speelde viool en bugel en genoot een volledige klassieke opleiding.

Hij regisseerde trouwens ook en werkte meerdere malen samen met de tegenwoordig zo bejubelde Lucas van den Eynde, acteur.

 

Beiden, Lucas en Rudy (want zo wordt hij het liefste genoemd, is trouwens zijn echte naam), waren in het prille begin afkomstig uit Kessel, een klein maar fijn dorpje in de Vlaamse Kempen vlakbij het pittoreske stadje Lier.

 

Carrière.

 

Bassist/zanger

 

RUTH speelde in diverse groepjes van kleine tot grote bezettingen van The Dinkys naar Alexander Team.

Zo kwam hij in The Banny Bright Orchestra terecht, waar de toenmalige leadzanger verstek liet gaan en zodoende werd Ruth... Basgitaarspeler EN Zanger (wat in die tijd zéér ongebruikelijk was).

Tot in 1978 de échte internationale doorbraak kwam voor onze lefty,want Ruth is linkshandige bassist.

 

De eerste hitsingle,ROCKING IN THE STREET,  opende de deuren voor een reeks van nationale en internationale successen!!!

Dit succesnummer werd veelvuldig GOUD met een monsterverkoop van vele honderduizenden exemplaren (origineel op het Monopole-label)

 

De toenmalige Nederlandse hitparade Tros Top50, werd in heel West Europa gevolgd alsook Avro's Top-pop, hèt tv-programma bij uitstek waar elke Dj zich toen op baseerde tezamen met Radio Veronica en KRO-radio en TV.

 

Daardoor gingen de deuren open voor Ruth McKenny (de Trots van België noemde men hem daar bij onze Noorderburen) en al snel volgden Duitsland, Frankrijk, Engeland (Top of the Pops) en zo verder de wereld rond.

Hij ontmoette op die manier o.a. Mike Egan, Engelbert Humperdinck, The Pointer Sisters, Barry Gibb, Andre Hazes, Lee Towers, The Blue Diamonds en werkte samen met zowat alle artiesten van de Benelux.

 

Ruth McKenny rijgde de hits aan elkaar...

Paar titels voorstellen? The cops are coming, Laura lee, Who's gonna be the next one (RCA-label) goed voor een... VOLLEDIG jaar onafgebroken in onze Nationale B.R.T. TOP30!

Al deze hits zijn trouwens stuk voor stuk originele composities.

Zowat tien jaar later en nog steeds in de running werd hij in 1987 winnaar van de RADIO 2 Zomerhit-troffee met... She's inlove with her teacher! 

Dit nummer componeerde hij zowat helemaal alleen.

Tekst en muziek was van de hand van Ruth Mc Kenny, de arrangementen waren van Marc Roefs op het (CBS label) en steeds opnieuw tekende Luc Derdin voor de Producing en/of Publishing (Sonybel) van Ruth Mc Kenny's Hit-Singles.

Ruth McKenny